Självledarskap – så leder du dig själv till framgång


Som projektledare behöver du ha förmågan att leda andra. Men för att bli en framgångsrik ledare krävs det att du först kan leda dig själv. Ta del av tips inom självledarskap från Anna Johansson, 27, egenföretagare och tidigare chef för en verksamhet med 1000 anställda.

Anna Johansson var en av talarna under DD-Springdagen 2019, en inspirationsdag för framtidens projektledare på Uppsala konsert och kongress. Anna har över fem års erfarenhet som chef för Ung Omsorg och idag är hon coach och driver företaget Lead the Future. Något av det som fångade vår uppmärksamhet lite extra under hennes föredrag var självledarskap och hur man ska tänka för att leda sig själv till framgång.

Självledarskap handlar om medvetenhet

Att leda sig och inta ett självledarskap kräver god självkännedom. Du måste förstå dina egna tankar, drivkrafter och motiv för att kunna styra dig själv mot dina mål. Det är också viktigt att klargöra nuläget, det önskade läget och förutsättningarna som tar dig dit.

Rörlig arbetsmarknad kräver självledarskap

Med dagens framväxande gig-ekonomi, där frilansuppdrag, projektanställningar och tidsbegränsade anställningar ersätter fasta tjänster, blir det allt vanligare med nätverksorganisationer som bygger på tillfälliga konstellationer av medarbetare. Då är det extra viktigt med ett gott självledarskap. Föränderliga roller och dynamiska arbetsplatser medför naturlig utveckling. Och den ständiga rörelsen gör det viktigt att vara på hugget. Du behöver kontinuerligt fråga dig vad organisationen behöver och vad du kan bidra med.

 

Så leder du dig själv till framgång med självledarskap

Använd coachande frågor för att bli bättre på att göra medvetna val och hjälpa dig själv att skapa riktningar. För att du enkelt ska kunna komma igång delar Anna Johansson med sig av sina reflektionsfrågor. Varför vänta? Börja lär känna den viktigaste personen i ditt arbetsliv redan nu!

● Vad har jag gjort den här veckan som ligger i linje med organisationens riktning?
● Vad har jag gjort den här veckan som främjar mina mål?
● Hur har min energinivå varit under veckan?
● Vad är jag nöjd med och stolt över den här veckan?
● Vad har inte gått så bra den här veckan?
● Har jag lagt min tid på rätt saker?
● Vad vill jag göra annorlunda nästa vecka?

Vill du bli ännu vassare på självledarskap?
Ladda ner Lead the Futures e-bok Skrift av Lead the Future

Mer om Lead the Future

Fotograf: Patrik Blom
Källa: Lead the Future, e-bok