Årets lista: Hetaste egenskaperna för projektledare – Pernilla kommenterar

Arbetsmarknaden ser ljus ut för projektledare och det finns bra möjligheter till jobb för den som vill göra karriär som projektledare. Utbildning.se har undersökt närmare 400 jobbannonser och tagit fram en lista på de 20 hetaste projektledarkompetenserna 2018. Redaktionen på tidningen Civilekonomen kontaktade vår vd Pernilla Lundin för att få hennes kommentarer på hur arbetsmarknaden ser ut för projektledare, och vad hon tycker om årets lista.

Ett smakprov från artikeln

Med den föränderliga arbetsmarknaden kan projektledarna vara med och driva förändringarna. Även Pernilla Lundin anser att projektledarnas arbetsmarknad är ljus:

– Trenden för projektledare ser otroligt ljus ut och mycket tror vi beror på att projektledarrollen går mer och mer in i förändringsledningsrollen. Det blir som vi uttrycker det – en förändringsprojektledare. Sen ser vi mer och mer att det eftersöks erfarenhet och kunskap från det agila, och då i kombination med det traditionella. Ytterligare är en stark handlingskraft, kombinerat med modet, tryggheten och förmågan, viktiga i en projektledare, anser Pernilla.

Förra året toppades listan om arbetsgivarnas drömprojektledare av färdigheter inom språk och kommunikation. Utbildning kom först på sjätte plats. Att examen rankas högst i år kan vara något förvånande då arbetsgivare i många fall har svårt att hitta rätt kompetenser. Då borde just formella kunskaper bli mindre avgörande. Pernilla Lundin tror att förskjutningen kan ha att göra med att utbildning ses som en garant för kunskap:

– För vår del är det främst beteendet och erfarenheterna som är det viktigaste, eller det hetaste. Dock så ses utbildning och examen, och för vår del även certifieringar inom projektledning, som en försäkring att individen är kompetent inom området.

Topp 10 hetaste egenskaperna för projektledare

1. Examen
2. Driven
3. Strukturerad
4. Agil
5. Pedagogisk
6. Flexibel
7. Initiativtagande
8. Budgetansvar
9. Självständig
10. Social

Ta del av hela listan och läsa mer i artikeln ”Här är hetaste egenskaperna för projektledare” av Sofia Callius, Civilekonomen.se.
Undersökningen som ligger till grund för årets lista är framtagen av  utbildning.se